Omgeving

Strand


In welk jaargetijde u Katwijk aan Zee ook bezoekt, 4 seizoenen lang is het er heerlijk vertoeven en genieten van de rust en de natuur.
Wie aan Katwijk denkt, denkt automatisch aan de zee en het strand.
Niet voor niets bezoeken jaarlijks vele duizenden toeristen uit
binnen- en buitenland de kustgemeente. Toch is de invoering van
moderne toeristische voorzieningen nergens ten koste gegaan van de karakteristieke Katwijkse sfeer.


De dorpskern van Katwijk, met een aantrekkelijk winkelcentrum, is vrijwel aan de zee gelegen. Hier kunt u uitgebreid winkelen of lekker bijkomen op één van de terrasjes. In de zomer wordt er iedere dinsdag een toeristen-markt georganiseerd. Wanneer u van winkelen houdt, kunt
u ook in Leiden of Noordwijk terecht, beiden plaatsen liggen tegen Katwijk aan.

De keuze aan restaurants is erg uitgebreid en van april tot eind september kunt u ook in de strandpaviljoens eten, variërend van kleine hapjes tot uitgebreid dineren bij de ondergaande zon.
Tevens is de verhuur van strandhuisjes, ligstoelen en windschermen op het strand bij deze strandpaviljoens. Verder worden het strand, de zee en verdwaalde kinderen bewaakt door de Katwijkse reddingsbrigade en de strandpolitie.

Duinen


In de Noord- en Zuidduinen kunt u prachtige wandelingen en fietstochten maken. Bent u een natuurliefhebber, dan zult u versteld staan van de vele plantensoorten (ca. 500!) en de vele vogels (meer dan 100 broedende soorten) en andere diersoorten. Een fraai en afwisselend bebost binnenduin wordt plaatselijk het Panbos genoemd. Ook voor kinderen is het hier erg leuk. Er is een hertenkamp, eenden- en ganzenvijver, verschillende speelweiden en een theehuis.

Sport


In de omgeving van Katwijk valt er ook voor watersporters genoeg te beleven, zowel in zee, als in het binnenwater kan naar hartelust worden gezeild, gesurft, gekanood en geroeid, ook zeevissen behoort tot de mogelijkheden. Zwemliefhebbers kunnen terecht in het recreatiebad Aquamar (www.zwembadaquamar.nl) met een subtropisch zwembad en een 50-meter zwembad. Maar Katwijk biedt meer op sportgebied, zoals tennissen, Jeu de Boules spelen, paardrijden over het strand en door de duinen, snookeren, tafeltennissen en voetballen.

Bezienswaardigheden


Katwijk heeft een aantal monumenten die zeker de moeite van een bezoek waard zijn. Vanaf de vuurtoren ‘De Vuurbaak’ heeft u een schitterend uitzicht over Katwijk, het strand en de omgeving. In de zomermaanden is naast de Vuurbaak de nog enige bestaande bomschuit te zien. Deze is in 1911 gebouwd en werd tot de Tweede Wereldoorlog gebruikt om vanaf het strand garnalen te vissen. In het begin van deze eeuw werd de kustvisserij veel bedreven. Vooral in plaatsen zoals Katwijk, die dus geen eigen zeehaven hadden.

Niet ver van de vuurtoren staat de witgepleisterde Andreaskerk, samen met het nabijgelegen Adreashofje vormt de kerk een schilderachtig geheel. Vóór de schipperskerk staat het monument De Vissersvrouw. Het werd opgericht ter nagedachtenis van de vissers die tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven verloren. Dit monument is geschonken door Prinses Juliana. De oude witte kerk stond vroeger landinwaarts. In de 16e eeuw is er een kustafslag geweest waardoor de Sint Andreaskerk
aan zee kwam te staan. In 1572 is de kerk door de Spanjaarden in brand gestoken. In 1574 is zij weer hersteld en dankzij de acties van Katwijkse bewoners en kunstenaars zijn, in de loop van de eeuwen, de plannen om haar te slopen gelukkig nooit uitgevoerd.
Deze plannen waren opnieuw ontstaan naar aanleiding van de bouw van de Nieuwe Kerk, die
100 jaar geleden gebouwd werd. In deze kerk staat het bekende Van den Heuvelorgel, (er worden regelmatig orgelconcerten gegeven). In een oude redersvilla aan de Voorstraat is het Katwijks Museum (www.katwijksmuseum.nl) gevestigd. Hier leert u de historie van
Katwijk kennen en kunt u het werk bewonderen van de vele kunstenaars die de badplaats ooit bezochten.

Activiteiten


In de zomer worden er allerlei activiteiten georganiseerd, zoals o.a. reddings-demonstraties, bloemencorso, vuurwerk, zangavonden, orgelconcerten en natuurwandelingen.


Evenementen 2016:

Een paar belangrijke evenementen die dit jaar weer georganiseerd worden:
- zaterdag 11 juni - Kippenloop: jaarlijkse sponsor wandeltocht waarvan de opbrengst voor de kankerbestrijding is (www.kippenloop.nl) In 2015 was de opbrengst € 255.000,-
- Iedere dinsdag van eind juni t/m eind augustus - Toeristenmarkt in het centrum van Katwijk. Tussen 13.00 en 21.00 kunt u langs meer dan 130 kraampjes wandelen en shoppen.
- Laatste week van de maand juni - Visserijdagen (http://www.visserijdagen-katwijk.nl/programma.html)
- zaterdag 9 juli - Reddingsdemontratie (SAR) een jaarlijks terugkerend evenement dat georganiseerd wordt door de Katwijkse Reddingsbrigade (www.sarkatwijk.nl/cms)
- 4 t/m 13 augustus - Noordzeezomerfestival (http://www.noordzeezomerfestival.nl/)
- zaterdag 13 augustus - Bloemencorso: de stoet vertrekt uit Rijnsburg, een uur later komt de parade in Katwijk aan. Vandaar gaat het naar Noordwijk. In Noordwijk zijn de wagens van zaterdagavond tot zondagavond op de Koningin Wilhelminaboulevard te bezichtigen.

Dit is slechts een greep uit de activiteiten die georganiseerd worden. Op de site www.allesoverkatwijk.nl/nl/activiteiten kunt u alle activiteiten bekijken.